<<<     STRONA GŁÓWNA

SUBSTANCJE SŁODZĄCE I SŁODZIKI

SUBSTANCJE SŁODZĄCE - Informacje ogólne
 

Jako substancje słodzące określa się naturalne i syntetyczne dodatki do żywności, które mają specyficzny słodki smak o różnym natężeniu. Intensywność słodzenia tych substancji określa się w stosunku do słodkości roztworu wodnego wzorca 10% roztworu cukru (sacharozy), którą przyjmuje się za 1.

Substancje słodzące dzieli się na trzy zasadnicze grupy:

  • Cukry naturalne, głównie glukoza, fruktoza, sacharoza, o intensywności słodzenia od 0,4 do 1,8. Cukry nie są zaliczane do "sensu stricto" dodatków (technologicznych) do żywności, natomiast są traktowane jako substancje dodawane, nie oznaczane symbolem E.

  • Cukry modyfikowane - wielowodorotlenowe alkohole cukrowe o intensywności słodzenia od 0,3 do 1,0.

  • Syntetyczne środki słodzące - słodziki o bardzo wysokiej intensywności słodzenia: od 30 do 4000.

FRUKTOZA,  GLUKOZA, 
KSYLITOLMONNITOL ,
SACHAROZA, SORBITOL
SUKRALOZA,    
ASPARTAM (szkodliwy !!!)


Ksylitol

Ksylitol (C5H12O5, mezo-pentano-1,2,3,4,5-pentaol) – pięciowęglowy alkohol polihydroksylowy słodki w smaku (cukrol) to cukier brzozowy (Xylitol). W przeciwieństwie do cukrów sześcio- i dwunastowęglowych - tj. glukoza, fruktoza, sacharoza i laktoza - ksylitol nie fermentuje w przewodzie pokarmowym.

Stosowany w przemyśle spożywczym do słodzenia jako dodatek do żywności E967, głównie gum do żucia i cukierków ze względu na działanie przeciwpróchnicze. Ksylitol pomaga w przyswajaniu wapnia, dlatego pozytywnie działa na zęby i kości. Zalecany jest dla osób zagrożonych i dotkniętych osteoporozą, gdyż zwiększa przyswajanie wapnia, poprawiając tym samym konsystencję kości.
Wzmacnia mineralizację szkliwa zębowego
, efektywnie regenerując drobne ubytki. Jednocześnie hamuje procesy próchnicze oraz zapalenie dziąseł i ozębnej. Stymuluje napływanie śliny, co przeciwdziała wysychaniu śluzówki w ustach.

Ksylitol jest przetwarzany w organizmie z minimalnym udziałem insuliny, wskutek czego ma indeks glikemiczny dziewięciokrotnie niższy od cukru (sacharozy). Zalecany również dla diabetyków, ponieważ jest metabolizowany przy niewielkim udziale insuliny. Posiada wielokrotnie niższy indeks glikemiczny (IG:8) niż glukoza czy sacharoza. Dzięki temu jest bardzo bezpieczny dla diabetyków. Ponadto posiada prawie dwa razy mniej kalorii niż cukier. Redukując wydzielanie insuliny przeciwdziała otyłości oraz procesom przedwczesnego starzenia. Tym samym ksylitol przyswojony przez organizm wspomaga usuwanie wolnych rodników, przyczyniając się do przedłużenia sprawności tkanek i narządów.

Jest skutecznym środkiem przeciwko szkodliwym bakteriom jelit, np. Helicobacter pylori, mającej udział w owrzodzeniu żołądka. Ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków - m.in. Candida albicans - w przewodzie pokarmowym. Zmniejsza też łaknienie cukru. Dzięki antybakteryjnemu działaniu podnosi ogólną odporność organizmu.
Praktycznie jedna trzecia ksylitolu zostaje zaabsorbowana przez wątrobę, a pozostała ilość w głębi jelit działa jak rozpuszczalny błonnik, powodując wytwarzanie specyficznych kwasów tłuszczowych. Mają one regulujący wpływ na poziom glukozy i tłuszczów w krwiobiegu.
Nie powinno się spożywać więcej niż 40 g ksylitolu dziennie.

Ksylitol znajduje się w Lion Kids Multiwitamin + D

Ciekawostka
Popularny słodzik ksylitol podobnie jak czekolada, może u psów powodować poważne uszkodzenie wątroby, a nawet śmierć. Spożycie ksylitolu w ilości >100 mg/kg masy ciała wywołuje u psa wydzielanie dużych ilości insuliny, prowadząc w konsekwencji do znacznego obniżenia poziomu cukru we krwi (hipoglikemii)[2].


Mannitol

W przemyśle farmaceutycznym mannitol pełni rolę słodziku, wypełniacza i nośnika (tabletki, granulki, drażetki, tabletki matrycowe). Wiąże niektóre makroelementy, przez co dodawany jako stabilizator do preparatów mineralno-witaminowych.

Mannitol ma spore zastosowanie w przemyśle spożywczym (pod symbolem E 421) i kosmetycznym.
Z tego względu, że słodki smak mannitolu daje dodatkowy efekt chłodzenia – jest używany przy wyrobie
niektórych słodyczy, a głownie gumy do żucia. Ponadto to dobry nośnik, wypełniacz, środek przeciwzbrylający, utrzymujący wilgotność produktu. Jest dodawany do dżemów, galaretek, marmolad, nadzienia i produktów mleczarskich (sery). Jest droższy niż pokrewny sorbitol.

Mannitol (mannitolum, mannit) jest alkoholem cukrowym (sześciowodorotlenowym) występującym u zwierząt i roślin. Stanowi rodzaj materiału energetycznego i ochronnego, wchodzi w skład tkanek i jest substancją osmotycznie czynną. Zimą zapobiega zamarzaniu bezkręgowców i kręgowców oraz roślin oraz przeciwdziała powstawaniu kryształów lodu w komórkach ciała roślin i zwierząt, zapobiegając ich uszkodzeniu. Uczestniczy też w regulacji ciśnienia osmotycznego komórek. Dużo mannitolu produkują rośliny z rodziny trędownikowatych (Scrophulariaceae), oliwkowatych (Oleaceae), ponadto jest to metabolit glonów, bakterii i sinic.

Dlatego też, mannitol podobnie jak inne alkohole cukrowe działa na skórę: nawilżająco, ochronnie przed czynnikami atmosferycznymi, przeciwświądowo i regenerująco. Zastosowany zewnętrznie hamuje rozwój bakterii patogennych na skórze i błonach śluzowych. Ponadto w kosmetykach zapobiega przedwczesnej utracie wody. Poprawia smak i konsystencję past do zębów i płynów do płukania jamy ustnej.

Mannitol znajduje się w Lion Kids Multiwitamin + D

http://www.rozanski.cal.pl/?p=787


Sukraloza

Sukraloza jest ok. 600 razy słodsza od zwykłego cukru. Jest bezpieczniejsza w użyciu od innego, powszechnie stosowanego słodzika - aspartamu, gdyż jest trwała w szerszym zakresie temperatury i pH. Dzięki temu można ją stosować również w wyrobach piekarniczych i kwaśnych napojach.
Tylko niewielka część sukralozy rozkłada się w organizmie, reszta zostaje wydalona w niezmienionej postaci.
Sukraloza nie jest szkodliwa, ale podobnie jak aspartam, rozkłada się na związki: chloroglukozę i chlorofruktozę, które mogą być toksyczne, ale w dużo większych ilościach niż te, które znaleźć można w produktach spożywczych.


Sukraloza słodzi ProBio Balance i ZenThonic


Sorbitol

Sorbit jako syrop sorbitowy to zamiennik cukru. W naturalnej postaci występuje w niektórych owocach takich jak np. śliwki, jabłka, czereśnie i winogrona czy też jarzębina. Jako dodatek do żywności figuruje pod numerem E 420.

E420 (i) Sorbitol
E420 (ii) Syrop sorbitolowy

Sorbitol to organiczny związek chemiczny z grupy cukroli, alkohol heksahydroksylowy. Nazwa „alkohol wielowodorotlenowy” może okazać się myląca. E420 nie zawiera alkoholu (etanolu). To bezbarwna substancja krystaliczna o słodkim smaku, dobrze rozpuszczalna w wodzie. Nie ma ograniczeń dla stosowania E 420.
E420 może być spożywany przez wszystkie grupy religijne oraz wegan i wegetarian.

Zwykle nie występują żadne efekty uboczne, niemniej niektóre osoby mogą mieć objawy nietolerancji już po spożyciu 5 gramów sorbitolu jako słodzik. Niepożądane skutki pojawiają się po spożyciu ok. 25-30 gramów sorbitolu w pojedynczej dawce, co znacznie przewyższa ilości zwykle stosowane w produktach spożywczych.

Sorbitol w niewielkich ilościach dosładza Ocean21


Fruktoza

FRUKTOZA - NATURALNA SUBSTANCJA SŁODZĄCA:

Otrzymywana drogą częściowej enzymatycznej hydrolizy inuliny, otrzymywanej metodą ekstrakcji z korzeni cykorii (Cichorium intybus). Zawierają ją również w dużej ilości maliny i w mniejszej - inne owoce.

CHARAKTERYSTYKA: Biały drobnokrystaliczny proszek. Wilgotność <5%. Łatwo rozpuszczalny w wodzie (355g). Słodkość 12,2. Wart. energ. 17,2 KJ (4,1Kcal)/g. W handlu występuje również w postaci syropu o zawartości 75-85% fruktozy.

WŁAŚCIWOŚCI:  Zamiennik cukru. Maskuje gorzki posmak syntetycznych słodzików np. sacharyny lub innych produktów spożywczych. Dobra rozpuszczalność. Obniża temperaturę zamarzania. W podwyższonej temperaturze powoduje nieenzymatyczne zbrunatnienie.

ZASTOSOWANIE: Żywność dla diabetyków, napoje, przeciery, dżemy owocowe, galaretki. wyroby cukiernicze i piekarskie. Nie nadaje się do produktów o długim okresie składowania.
http://www.noni.com.pl/fruktoza.htm

Fruktoza z malin słodzi Polinesian NONI Liquid


Aspartam

Książka, Prescription for Nutritional Healing, (Zalecenia dla Leczenia Poprzez Żywienie) napisana przez James i Phyllis Balch, wymienia aspartam wśród "trucizn chemicznych." Jak sam zobaczysz, jest on właśnie jedną z nich. Ilu waszych znajomych ma chroniczne bóle głowy, zaburzenia neurologiczne, ilu spośród kręgu waszych rodzin lub przyjaciół cierpi na stwardnienie rozsiane? Ile znacie osób z rakiem mózgu?
Koniecznie zobacz ten film.

Koniecznie zobacz film "Aspartam - Rakotwórcza słodycz"  tutaj>>

Aspartam jest kombinacją trzech substancji chemicznych: Kwasu asparaginowego (40%), Fenyloalaniny (40%) i Metanolu (10%).

Bezpieczeństwo stosowania aspartamu było przedmiotem wielu badań naukowych i licznych kontrowersji społecznych. Dla eksperta znającego podstawowe zagadnienia, to o czym się tu mówi jest jednoznacznie lub... potencjalnie trucizną, aspartam wszedł na rynek i zrobił oszałamiającą karierę. Ze wszystkich dostępnych na rynku, Aspartam jest najbardziej niebezpieczną substancją dodawaną do żywności ! ! !

Aspartam został odkryty przez przypadek w 1965 , kiedy James Schlatter, chemik firmy G. D. Searle Company testował lek przeciw wrzodom żołądka. Aspartam został dopuszczony do stosowania w suchych produktach spożywczych w 1981 i w napojach gazowanych w 1983 roku.

Aspartam odpowiada za ponad 75% doniesień o niekorzystnych reakcjach na dodatki do żywności przekazywanych do FDA. Wiele z tych reakcji jest bardzo poważnych włącznie z atakami padaczki i zgonami, jak to ostatnio ujawniono w raporcie US Department of Health and Human Services (odpowiednik naszego Ministerstwa Zdrowia i Opieki Społecznej) z lutego 1994. Kilka z 90 różnych udokumentowanych symptomów wymienionych w raporcie jako powodowane przez aspartam to:

bóle głowy / migreny, zawroty głowy, napady epilepsji, nudności, drętwienia, skurcze mięśni, przybieranie na wadze, wysypki, depresje, zmęczenie, drażliwość, częstoskurcz serca, bezsenność, problemy z widzeniem, utrata słuchu, palpitacje serca, trudności z oddychaniem, ataki niepokoju, niewyraźna wymowa, utrata smaku, szum w uszach, zawroty głowy, utrata pamięci i bóle stawów.

Badacze i lekarze studiujący niekorzystne działanie aspartamu stwierdzili, że jego spożywanie może się przyczynić do wywołania lub pogorszenia stanu w następujących chorobach chronicznych:

guzy mózgu, stwardnienie rozsiane, epilepsja, chroniczny syndrom zmęczenia, choroba parkinsona,
choroba alzheimera, opóźnienie umysłowe, chłoniak, wady wrodzone, fibromyalgia, i cukrzyca(!).


Chemicznie, aspartam, jest dipeptydem składającym się z dwóch występujących naturalnie aminokwasów - fenyloalaniny i kwasu asparaginowego (ekscytot9oksyna), z których są zbudowane liczne białka. W organizmie człowieka rozkłada się on na te dwa aminokwasy, stąd długo wydawało się, że jego spożycie nie wiąże się z żadnym ryzykiem, oprócz osób chorych na fenyloketonurię, które nie metabolizują fenyloalaniny.
Aspartam
jest kombinacja trzech substancji chemicznych: Kwasu asparaginowego (ekscytotoksyna), fenyloalaniny i metanolu.

Pod koniec lat 90. XX w. opublikowano wyniki kilku wyrywkowych badań, które sugerowały występowanie związków między spożywaniem aspartamu i chorób takich jak rak mózgu i układu limfatycznego. Jak dotąd nie przeprowadzono jednak dokładnych badań na większą skalę, które potwierdziłyby lub zaprzeczyły wcześniej wspomnianym doniesieniom. Wątpliwości wzbudzone przez te publikacje, powiązane z konfliktem interesu koncernów produkujących różne środki słodzące, doprowadziły do licznych dysput publicznych na temat tego związku chemicznego.


Esoteric Agenda (napisy PL) cz. 05/13

Początek filmu >>

Tłumaczył i komentował J.Maciej Trojanowski© jmte@zigzag.pl w latach 1979 - 1986 przedstawiciel techniczno-handlowy na Polskę firmy Monsanto, a w latach 1986-1990 konsultant naukowy d/s. żywienia firmy Hoffmann la-Roche Wien GmbH.

Więcej szczegółów na temat aspartamu tutaj >>


Świat Według M-o-n-s-a-n-t-o 01/11


Ciąg dalszy: http://www.youtube.com/watch?v=lsv2F81PeH0&feature=related

Świński Patent Monsan-to 1/4 PL


Ciąg dalszy: http://www.youtube.com/watch?v=lPkvVyo6p-c&feature=related

<<<     STRONA GŁÓWNA